Referaatti
Kestävän yhdyskunnan käsikirja
Kirjassa käsitellään yhdyskunnan kehitystä todella laajasti. Sata keskeisintä aihekokonaisuutta käsittelevät tarkasti todella monta kestävän kehityksen mallia. Teoksessa tulee hyvin esille, että sen tekemisessä on todella käytetty eri osa-alueiden asiantuntijoita hyväksi, ja heidän tietämystään on näin pystytty jakamaan tiiviissä paketissa.
Kestävän kehityksen virallinen määrittely on kirjan mukaan irrallaan maapallon nykyisistä ongelmista ja toteutuvasta kehityksestä. Tässä olen samaa mieltä, sillä raaka-aineiden, ja energiankäytön kasvu eivät mielestäni ole kovinkaan kestäviä tapahtumia. Lisäksi esimerkiksi ilmastonmuutos tai uhanalaisten eläin- ja kasvilajien sukupuuttoon kuoleminen, eivät ole mielestäni kovinkaan kestäviä tapahtumia.
Maapallon ongelmien ratkaisuun tarvitaan todella suuria muutoksia maailmantaloudessa, tuotannossa ja kulutuksessa. Suunnan täytyisi muuttua perinpohjaisesti nykyisestä suotuisampaan suuntaan. Joihinkin ongelmiin on jo puututtu ja vaihtoehtoisia ratkaisuja etsitään, mutta on monta asiaa mitkä ovat tällä hetkellä vasta kärjistymässä.
Kestävän yhdyskunnan aikaan saaminen edellyttää asenteiden totaalista muutosta, sekä asioiden tiedostamista. Kulutusjuhlan sijaan pitäisi elää säästeliäästi, ja pyrkiä hyödyntämään uusiutuvia energiamuotoja, fossiilisten polttoaineiden sijaan. Lopputuotteen hyväksikäyttö, uusiokäyttö, kierrätys sekä jätteiden määrän vähentäminen ovat askel oikeaan suuntaan.
Kirjan mukaan eniten luonnon raaka-aine varoja kuluu rakennusmateriaaleihin ja liikenteen ajoneuvokalustoon. Näihin vaikuttavat tietysti rakentamisen tapa ja liikennejärjestelyt, näitä muuttamalla järkevimmiksi ja kestävää kehitystä silmällä pitäen ollaan oikeilla jäljillä. Ihmisten elämäntavat ja materian haaliminen sekä johonkin tietyn ryhmän hyväksynnän edellytys voi olla kalliiden autojen tai vaatteiden sekä asunnon omistaminen. Kestävässä yhdyskunnassa elämyksiä voi saada sosiaalisesta kanssakäymisestä – ei pelkästään tavarasta ja ylenpalttisesta kuluttamisesta.
Taloudellinen kasvu on kestävän kehityksen ajatuksella hyväksi ja että siitä saatava hyöty kohdennettaisiin sellaisiin maihin missä sitä eniten tarvitaan. Näin pystytään tyydyttämään sellaisten maiden perustarpeita missä se ei aiemmin ole ollut mahdollista. Tämän tulisi tapahtua kuitenkin luonn ehdoilla, sekä sen asettamissa rajoissa. Luontoa pitäisi pystyä suojelemaan niin, että talouden pitkä ja kestävä kasvu on ylipäätään mahdollista.
Kirjassa kestävä kehitys esitellään tavalla joka on käytännöllinen. Ihmisten on tehtävä se mihin pystytään ja tiedettävä mitä ollaan tekemässä. Luonnon kanssa sopusoinnussa eläminen tuodaan esille kestävän kehityksen mukaan toimittaessa. Maapallosta tulee ottaa vastuu ja pyritään olemaan voimistamatta maailmanlaajuisia ympäristöuhkia. Uusiutumattomien energianlähteiden käyttöä tulisi vähentää merkittävästi ja paras lääke siihen on pääasiassa rakennusten lämmitysjärjestelmien järkeistäminen ja ajoneuvoliikenteen tarpeen vähentämisessä.
Rakennusjätteen osalta kirjassa käydään läpi talonrakennustyömailla syntyvien jätteiden määrää mikä on huolestuttavasti lähes yhtä paljon kuin kaikissa kotitalouksissa yhteensä. Kun katsotaan hyötykäyttöä mikä on noin 20-30 prosenttia (vuonna 2000), niin parantamisen varaa olisi esimerkiksi suunnittelussa. Myös rakentamisen laatu on kirjan mukaan yksi päätekijä asuntojen sekä julkisien rakennusten käyttöiän parantamisessa. Liikaa jätteestä menee myös sekajätteeseen. Jätteiden käsittelyyn sekä sen suunnitteluun tulisi pureutua tiukemmin.
Esimerkiksi uudisrakennustyömaalla syntypaikkalajittelulla pystytään kirjan esittämien tietojen mukaan saamaan jätteistä jopa 70 prosenttia hyötykäyttöön. Lajittelu lisää työn määrää, mutta toisaalta jätemaksuissa säästetään huomattava määrä mikäli jätteet lajitellaan jo syntypaikallaan. Materiaalien säästeliäs käyttö, sekä määrämittaisten rakennusmateriaalien hyödyntäminen myös vähentävät osaltaan jätteen syntyä.