Referaatti
Rakennusjätteen koneellinen lajittelu
Rakennus- ja purkujätettä syntyy valtavia jätemääriä vuodessa ja opinnäytetyössä tuotiin esille koneellisen lajittelun merkitys. Koneellinen lajittelu on kustannustehokasta kierrätysraaka-aineiden valmistuksessa. Ne lajittelevat yleensä erilaisilla murskaimilla murskattua jätettä partikkelin koon ja kokojakauman, tiheyden, kosteuden, partikkelin muodon, sekä toisiinsa tarttuvuuden ja likaisuuden mukaan. Anturitekniikkaan perustuvat tunnistavat materiaalia ominaisuuksia, kuten tiheyttä, sähkönjohtavuutta, magneettisuutta tai näkyvän valon spektriä.
Rakennusjätteen koneellista erottelua toteutetaan tutkimuksessa pyörrevirta-, magneetti-, ilmaerottimilla ja ballistisella erottimella. Muita erottelumenetelmiä ovat kiekko- ja rumpuseula, ilmaohjain, upotus-kellutus, kuivalla raskaalla väliaineella tehtävä erottelu, anturilajittelu ja ClassiCleanerilla.
Pyörrevirtaerottimella lajitellaan ei-magneettiset metallit erilleen magneettisista.
Materiaalipartikkelit kuljetetaan nopeasti pyörivän rummun ylitse, jonka pinnassa on
vuorotellen erinapaisia magneetteja. Sähköä johtavat materiaalit seuraavat liikkuvan rummun liikettä ja kulkevat liikkeen mukana kauemmas kuljetinhihnasta ja sähköä
johtamattomat materiaalit pysyvät kuljettimella ja putoavat lähemmäs rumpua. Tavallisella magneettierottimella erotetaan metalliset, magneettiin tarttuvat, materiaalit muusta nestemäisestä tai kuivasta materiaalivirrasta.
Erilaisilla seuloilla saadaan seulottua erilaiset jätejakeet toisistaan. Kiekkoseulan pyörivien kiekkojen päällä kuljetetaan materiaalia eteenpäin. Pienimmät jätejakeet putoavat seulasta ensin alittimeen ja pidemmälle seulasta kulkeutuvat isommat jätejakeet ylittimeen. Ilmaerottimessa raskas materiaali putoaa ensin ja kevyt lentää pidemmälle puhalluksen voimasta. Samanlaista seulontamenetelmää käytetään myös lastulevyteollisuudessa lastujen seulonnassa. Rumpuseulan periaate on samanlainen, kuin kiekkoseulan, mutta seulonta tapahtuu pyörivän rummun sisällä. Seula on tavallisesti kallistettu. Ilmaohjain eroaa ilmaerottimesta sillä, että jätemateriaali puhalletaan päällekkäin, raskas materiaali jää pohjalle. Upotus-kellutusmenetelmä käytetään erityisesti muovien lajitteluun. Siinä eritiheyksiset materiaalit erottuvat niin, että raskaampi materiaali uppoaa pohjalle ja kevyt jää kellumaan veden pinnalle.
Antureihin perustuvilla lajittelumenetelmillä voidaan teknologian avulla tunnistaa materiaalin pinnasta eri materiaalit toisistaan. Usein teho heikko pölyisten materiaalien erottelussa. Tutkimuksessa mainittu Dieffenbacher ClassiCleaner-laitteisto todettiin hyväksi rakennus- ja purkujätteen ja varsinkin muovimurskan, lajittelussa. Sillä tarkoitetaan puhdistuslaitekokonaisuutta, johon kuuluu seula ja sen yhteydessä käytettävät puhdistuslaitteet. Erottelu perustuu siinä eri materiaalijakeiden paksuuseroihin ja kuljettaa isompia jakeita kuljettimella pidemmälle. Muistuttaa paljon perinteisiä lastulevyteollisuudessa käytettäviä seuloja.
Lähde: M. Ronkanen 2016. Rakennus- ja purkujätemateriaalin lajittelun kehittäminen [viitattu 1.5.2017] Saatavissa: https://doria32-kk.lib.helsinki.fi/handle/10024/125626